23 Şubat 2021 Salı

PATLICANLI KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr yağsız dana kıyma

1 dilim bayat ekmek içi

1 avuç maydanoz yaprağı

1-2 soğan

1 kahve kaşığı karabiber ve kimyon

Tuz

5-6 patlıcan

1 bardak zeytinyağı

2 domates

Yarım kaşık salça

4-5 sivri biber

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan, kıyma, ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon iyice yoğrulur.

Küçük yassı köfteler yapılır.

Patlıcanların baş kısımları kesilip boydan boya ince dilimlenir.

Bol tuzlu suda yarım saat bırakılır. Yıkanıp kurulanır.

Zeytinyağda kızartılıp iki tanesine bir köfte sarılıp uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştirilir.

Her köftenin üzerine birer dilim domates ve sivri biber konur.

Biraz yağ ve salçalı su ilavesiyle yavaş yavaş pişirilir.

NOT:

Patlıcanların içine köfte yerine pişirilmiş et de konabilir.


PATATES KÖFTESİ

MALZEMELER:

6 tane orta büyüklükte patates

4 yumurta (2 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)

5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (150 gr)

Yarım demet maydanoz

2-3 çorba kaşığı un

Tuz ve karabiber

Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp rendelenir.

Soğuyunca 2 yumurta, tuz, karabiber konup yoğrulur.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, avuç içinde kayık gibi açılır. İçine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır. Hafifçe sıkılıp şekli düzeltilir.

Önce una, sonra çatalla çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe kızartılır.

Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır.

NOT:

Peynir yerine kıymalı iç de konabilir (kıyma, soğan, maydanoz).

İç koymadan şekil verilip, un ve yumurtaya batırılıp kızartılırsa “Patates Kroket” olur.


ROSTO KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

2 dilim bayat ekmek içi

3 yumurta (2 tanesi içine katı pişirilecek, 1 ak köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)

1 havuç (Haşlanmış)

1 su bardağı iç bezelye (Konserve)

Tuz-karabiber-kimyon (1 çay kaşığı)

YAPILIŞI:

Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur.

Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır.

Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye, küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir.

Yağlanmış fırın tepsisine konup üzerine yumurta sarısı sürülür.

Çatlamaması için fırında sıcaklık önce üstten verilir. Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.

NOT:

Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.

Rulonun içine patates püresi de konabilir.


BULGURLU KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

3-4 çorba kaşığı ince bulgur

1 yumurta

Yarım demet dereotu

1-2 soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı yağ

Tuz

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu, tuz, karabiber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice yoğrulur.

Küçük köfteler yapılır. Yağda kızartılıp tepsiye dizilir.

Üzerine iki bardak su ile ezilmiş salça dökülüp yavaş yavaş pişirilir.

NOT:

Ertesi güne kalan köfteler, susuz olarak, çırpılmış yumurtaya batırılıp kızartılırsa değişik lezzette bir yemek çeşidi olur.


KADIN BUDU KÖFTE

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

3 çorba kaşığı pirinç

4 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 3 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır)

Yarım demet maydanoz

Tuz ve karabiber

3-4 çorba kaşığı galeta tozu

1 bardak ayçiçeği veya zeytinyağı (kızartmak için)

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak suya atılıp haşlanır ve süzülür.

Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.

Buna haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve 1 yumurta kırılıp yoğrulur.

Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp oval ve yassı köfteler yapılır.

Önce galeta tozuna sonra çatalla çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.


KURU KÖFTE

MALZEMELER:

500 gr dana kıyma

2-3 dilim bayat ekmek içi

1-2 soğan

1 çay kaşığı karabiber

1-2 çay kaşığı kimyon

1 yumurta

Yarım demet maydanoz

Kızartmak için 1 bardak zeytinyağı veya ayçiçeği yağı

YAPILIŞI:

Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.

Kızgın yağda kızartılır.

NOT:

Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğururken iki kaşık zeytinyağı ilave edilir.

Kuru köfteye bir iki diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.

Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.

Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşit olur.


ELMA SİRKESİ

MALZEMELER:

Elma kabukları (yıkanmış)

Tuz

Su               

YAPILIŞI:

Elma kabukları bir kavanoza doldurulur. Üzerine biraz tuz ve su konup serin bir yerde bekletilir.

Sirke kokusu olunca süzülür. Şişelere doldurulur.

Salata ve turşularda kullanılır.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...