23 Şubat 2021 Salı

MAMZANA (Edirne’den)

MALZEMELER:

6 patlıcan

4 domates

5-6 sivri biber

1 demet maydanoz

750 gr yoğurt

3 diş sarımsak

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Domates, biber ve maydanoz küçük küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.


PATLICAN SALATASI

MALZEMELER:

6 patlıcan

3-4 domates

3-4 sivri biber

2 kahve fincanı zeytinyağ

1-2 limon

1 avuç maydanoz yaprağı

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir.

Kabukları soyulup incecik kıyılır.

Küçük doğramış sivri biber, tuz, zeytinyağı, limon suyu konup karıştırılır.

Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


PATATES SALATASI

MALZEMELER:

6-7 patates

3/4 bardak zeytinyağ (1 su bardağından az)

750 gr yoğurt

3-4 diş sarımsak

1 kahve fincanı sirke

2 soğan

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Patatesler haşlanıp soyulur ve rendelenir.

Yarım bardak zeytinyağ tuz, sirke ve yarım halka doğranmış soğan ilave edilip karıştırılır.

Servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt dökülür.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.


TARAMA

MALZEMELER:

100 gr balık yumurtası

2 dilim bayat ekmek içi

1 kahve fincanı süt

1 su bardağı zeytinyağı

2 çay kaşığı kırmızı biber

1-2 limon suyu

Tuz

YAPILIŞI:

Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır.

Kaynar bir fincan süt konup karıştırılır.

Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır, küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır.

Kaşık kaşık zeytinyağı limon suyu ilave edilir.

Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır.

Üzeri isteğe göre süslenir.


TARATOR

MALZEMELER:

1 su bardağı ceviz içi

1 kahve fincanı tahin

2 diş sarımsak

1-2 çay kaşığı kırmızı biber

1 limon suyu

Yarım demet maydanoz yaprağı

Tuz

YAPILIŞI:

Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur.

Limon suyu ilave edilip karıştırılır.

Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır.

Salata tabağına alınıp turşu, zeytin, limon dilimleri ile süslenir.

NOT: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir.


HİBEŞ (Antalya’dan)

MALZEMELER:

1 su bardağı tahin

2 limon suyu

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

2 kahve kaşığı kimyon

3 diş sarımsak

1 kahve kaşığı tuz

1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

YAPILIŞI:

Tahine dövülmüş sarımsak, kimyon, biber konup karıştırılır.

Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.)

Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir. Turşu, zeytin v.b. ile süslenir.


HUMUS

MALZEMELER:

1,5 bardak nohut

Yarım bardak tahin

Yarım bardak zeytinyağ

3 çay kaşığı kırmızı biber

4-5 diş sarımsak

3 limon

Tuz

(Üzeri için: Zeytin, turşu, maydanoz)

YAPILIŞI:

Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır.

İyice haşlanıp kabukları alınır.

Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür.

Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur.

Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir.

Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları, turşu ile süslenir.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...