22 Şubat 2021 Pazartesi

ETLİ KURU SEBZELER (Fasulye, Nohut, Barbunya, Mercimek)

MALZEMELER:

2 bardak kuru sebze (Baklagiller)

500 gr kuşbaşı et (Koyun, süt danası)

2 kaşık yağ

2-3 domates veya 1 kaşık salça

Tuz 

YAPILIŞI:

Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır.

Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır. (Mercimek haşlanmaz.)

İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur. Soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

Su (2 bardak) konup pişirilir.

Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel tuz atılır.


ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER (Fasulye, Kabak, Yer Elması, Pırasa, Bakla)

MALZEMELER:

1 kg sebze

Yarım su bardağı zeytinyağ

2 soğan

2 domates veya yarım kaşık salça

1-2 çay kaşığı şeker

Tuz 

YAPILIŞI:

Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır.

İnce doğranmış soğan zeytinyağ ile hafif pembe kavrulur. Kabuğu doğranmış domates veya salça katılır.

Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 5-10 dakika kavrulur.

Su konup orta ateşte pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika evvel tuz atılır. Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve kararmaması için).  

NOT:

Kabak pişirirken; sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz.

Pırasa ve yerelması pişirirken; soğanla beraber 1-2 havuç, sebze ile de 1 kahve fincanı pirinç koyunuz.

Bakla pişirirken; 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (baklaya salça konmaz).

Düdüklü tencerede pişirirken su buharlaşması az olacağından daima daha az su koymalıdır.


ETLİ TAZE SEBZELER (Fasulye, Bezelye, Bamya, Türlü)

MALZEMELER:

1 kg sebze (Türlü için 250 şer gr fasulye, bamya, kabak, patlıcan)

250 gr kuşbaşı et (koyun veya süt danası)

1,5 çorba kaşığı yağ

2 soğan

2 domates veya 1 kaşık salça

1-2 sivri biber

Tuz 

YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğan, et yağ ile kavrulur.

Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.

Su konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir. (2-3 bardak su)

Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5-10 dakika kavrulur.

Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Ateşten alınmadan 5-10 dakika önce tuz atılır. 

NOT: Bamya pişirilirken; Sebzeyi et ile kavurmadan, suyunu limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz.


21 Şubat 2021 Pazar

MİDYE DOLMASI İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.

30-35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1-2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.

Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.

Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.

Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine kapak kapatılır, sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.

Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5-10 dakika daha ateşte tutulur.

Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.

Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.


ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR (Asma yaprağı, lahana, biber, patlıcan ve midye)

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç

1 su bardağı zeytinyağ

7-8 adet soğan

1 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı kuş üzümü

Yarım demet maydanoz-dereotu

1 avuç kuru nane

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı tarçın- yenibahar-karabiber-şeker

1 limon

Yarım kg yaprak (750 gr biber veya patlıcan veya 1 orta lahana) 

YAPILIŞI:

Soğan ve maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağ ile hafif pembe kavrulur.

Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.

İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, ufalanmış nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.

Hazırlanan sebzeye doldurulur ve veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağ gezdirilir.

Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur. (Kurumaması ve parlak olması için)

Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.


ETLİ DOLMALAR (Biber, kabak, domates, yaprak, lahana)

MALZEMELER:

400 gr kıyma

Yarım su bardağı pirinç

2-3 soğan

Yarım demet maydanoz-dereotu

1 avuç nane

2 domates veya 1 çorba kaşığı salça

2 çorba kaşığı yağ

Tuz-karabiber 

YAPILIŞI:

Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. (Biberin içi çıkarılır, kabak kazınıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır; kaynatılmaz.)

Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur.

En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur.

Tencereye dizilip 1 kaşık yağ ve 2 bardak salçalı su konur. Orta ateşte pişirilir.


TARHANA (Kışlık)

MALZEMELER:

Yarım kg yoğurt

3 olgun domates

3 soğan

7-8 sivri biber

Tuz

Aldığı kadar un 

YAPILIŞI:

Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna yoğurt konup karıştırılır.

Elenmiş un ile katı bir hamur yapılır. Emaye, cam veya plastik bir kaba alınıp üzeri örtülür.

Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.

10-12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.

Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür. En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. 

NOT: Hamura ayva kabukları da konursa tarhana hoş kokulu ve mayhoş olur.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...