21 Şubat 2021 Pazar

İŞKEMBE ÇORBASI

MALZEMELER:

1 kg dana işkembesi

2 kaşık un

2 kaşık yağ

3-4 diş sarımsak

2 kahve fincanı sirke

Yarım kahve kaşığı kırmızı biber

Tuz 

YAPILIŞI:

İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp bol su ile yıkanır.

8-10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır.

Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2-3 taşım kaynatılır.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır.


ERZİNCAN ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak su

250 gr kıyma

1 avuç maydanoz yaprağı

3 diş sarımsak

Tuz, karabiber

2 soğan

2-3 bardak yoğurt

2 kaşık un

1/4 paket hazır erişte makarna

2 kaşık yağ

1 kaşık salça

2 kahve kaşığı kuru nane

1 kahve kaşığı kırmızı biber 

YAPILIŞI:

Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır.

İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır.

Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir.

Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır.

Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir. 

NOT: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 2-3 avuç nohut veya mercimek konarak değişik lezzette nefis çorbalar yapılmış olur.


YAYLA ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

1/2 bardak pirinç

1,5 çorba kaşığı un

1 yumurta

2 bardak yoğurt

2 çorba kaşığı yağ

2 kahve kaşığı kuru nane

1 kahve kaşığı kırmızı biber

Tuz 

YAPILIŞI:

Pirinç ayıklanıp yıkanır, et suyunda iyice haşlanır.

Yoğurt, un ve yumurta çırpılıp, et suyu ile sulandırılır.

Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.

Kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür.

SOĞAN ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

3 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı yağ

4-5 soğan

1 bardak süt

1 yumurta sarısı

1-2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz 

YAPILIŞI:

Soğan rendelenir, yağ ile pembe kavrulur.

Un konur, biraz daha karıştırılır.

Et suyu ile pişirilir.

Tel süzgeçten geçirilir.

Yumurta sarısı ve süt karışımı katılır ve ateşten alınır. Tuz atılır.

Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.


PATATES ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

1,5 çorba kaşığı yağ

1,5 çorba kaşığı un

1-2 soğan

3 patates

1 bardak süt

1 yumurta sarısı

Tuz 

YAPILIŞI:

Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur, un katılır biraz daha çevrilir.

Rendelenmiş patates et suyu ile pişirilir.

Tel süzgeçten geçirilir, tuz atılır.

Yumurta sarısı ve süt karışımı katılır ve ateşten alınır.

Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir. 

NOT: İstenirse üzerine kuru nane serpilir. Bayat ekmekler küçük küçük doğranıp yağda kızartılır ve çorba ile servis edilir.


SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

2 soğan

1 kahve fincanı pirinç

1,5 çorba kaşığı un

1,5 çorba kaşığı yağ

1 patates

1 havuç

6-7 dal kereviz

6-7 dal ıspanak

6-7 dal maydanoz

1 bardak süt

1 yumurta sarısı

Tuz 

YAPILIŞI:

Sebzeler yıkanır, havuç, patates rendelenir. Kereviz, ıspanak, maydanoz doğranır.

Rendelenmiş soğanla yağ tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Un konur, biraz daha karıştırılır.

Hazırlanmış sebzeler, et suyu ve ayıklanıp yıkanmış pirinç konup iyice pişirilir.

Tel süzgeçten geçirilir, tuz atılır.

Yumurta sarısı süt ile çırpılıp kaynayan çorbaya katılır. Karıştırılıp hemen ateşten alınır. 

NOT: Mevsime göre taze fasulye, bezelye, kabak gibi sebzeler de kullanılır.


DÜĞÜN ÇORBASI

MALZEMELER:

10 bardak et suyu

3 çorba kaşığı un

2 yumurta

2 limon

2 parça et (haşlanmış)

2 kaşık yağ

1 kahve kaşığı kırmızı biber

Tuz 

YAPILIŞI:

Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un et suyundan azar azar alarak çırpılır.

Kaynamakta olan çorbaya katılıp karıştırılarak pişirilir, tuz atılır.

Yağ ısıtılır, küçük doğranmış et ile bir iki defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür.


YATMA ZAMANI

GEREKLİ OLANLAR: Oyuncak hayvan Oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu Eski havlu, eski kumaş parçaları, pamuk Çocuğunuz uy...